POZNAJ| ODETCHNIJ| ZAMIESZKAJ| ODPOCZNIJ

UROKI ŻYCIA ZA MIASTEM| CZYSTYM POWIETRZEM BEZ SMOGU| NA KAMERALNYM OSIEDLU| W CICHEJ, PRZYJAZNEJ OKOLICY

Wyspa w kuchni – o czym pamiętać?

Wyspa w kuchni to coraz bardziej popularne rozwiązanie. Prezentuje się lekko i nowocześnie. Jest to również bardzo funkcjonalny mebel, w którym przechowujemy przybory kuchenne, przyprawy lub przetwory. Może również pełnić funkcje roboczego blatu, stołu śniadaniowego, bufetu lub barku. Oddziela część kuchenną od dziennej. Wyspę kuchenną możemy zainstalować nie tylko w otwartej, ale również zamkniętej kuchni (o ile ma ona odpowiednie wymiary). Wyspa jest dostępna z każdej strony, co ułatwia na przykład wspólne gotowanie i dostęp do szafek. Dobrze zaprojektowana jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, dlatego warto w jej przypadku pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Wyspa kuchenna – jak stworzyć dobry projekt?

Wyspa kuchenna to dobre rozwiązanie do kuchni o powierzchni co najmniej 15 metrów kwadratowych lub do kuchni otwartej. Odległość pomiędzy wyspą a innymi meblami kuchennymi powinna wynosić około 120 centymetrów, aby użytkownicy mieli możliwość swobodnego przejścia. W niektórych pomieszczeniach lepiej sprawdzi się tak zwany "półwysep", czyli mebel, który jednym bokiem przylega do ściany lub pozostałych szafek kuchennych.

Wymiary wyspy kuchennej musimy dopasować do jej przeznaczenia. Jeśli planujemy zamontować na niej zlew, musimy uwzględnić dodatkową powierzchnię na naczynia. Taka wyspa powinna mieć minimum jeden metr długości. Ze względu na bezpieczeństwo i wygodę, jeśli na wyspie chcemy umieścić kuchenkę, powinniśmy uwzględnić około 30 lub więcej centymetrów po obu stronach urządzenia – kuchenka nie powinna znajdować się na brzegu blatu. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będą łatwe do utrzymania w czystości płyty indukcyjne lub ceramiczne.

Pamiętajmy, że wyspa kuchenna powinna pasować do reszty wnętrza, ale jej głównym celem jest funkcjonalność i ułatwienie nam pracy.