POZNAJ| ODETCHNIJ| ZAMIESZKAJ| ODPOCZNIJ

UROKI ŻYCIA ZA MIASTEM| CZYSTYM POWIETRZEM BEZ SMOGU| NA KAMERALNYM OSIEDLU| W CICHEJ, PRZYJAZNEJ OKOLICY

Jaki okap kuchenny wybrać?

W kuchni powinno pachnieć smacznym, świeżym jedzeniem. W tym celu wybieramy sprzęty kuchenne, które umożliwiają przygotowywanie pysznych dań, kupujemy dobre składniki i przyprawy. Jednak nieświeże zapachy i opary kuchenne mogą odebrać wnętrzu kuchni urok i przyjemną atmosferę. Z tego powodu bardzo ważnym elementem wyposażenia jest okap, który pozwala pozbyć się nieprzyjemnego problemu, a także przeciwdziałać nadmiarowi wilgoci, szkodliwej dla ścian i mebli. Warto więc wiedzieć, na jakie cechy tego urządzenia należy zwrócić szczególną uwagę.

Okap kuchenny – najważniejsze parametry

Dostępne są dwa typy okapów kuchennych. Pierwszy z nich to wyciąg, które zasysa powietrze razem z wilgocią i nieprzyjemnymi zapachami. Następnie jest ono wydalane na zewnątrz. Wyciąg kuchenny zwykle ma połączenie z przewodem kominowym. Tego rodzaju okap funkcjonuje w układzie otwartym, w przeciwieństwie do pochłaniacza, który działa w układzie zamkniętym. Pochłaniacz kuchenny oczyszcza powietrze, a następnie z powrotem transportuje je do wnętrza kuchni. Pochłaniacze są bardzo popularne, ponieważ nie wymagają podłączenia do przewodu kominowego. Należy jednak pamiętać o wymianie węglowych filtrów, od których zależy jego sprawne działanie.

Okapy możemy również podzielić też w inny sposób. Modele podszafkowe zajmują niewiele miejsca, ale są stosunkowo mało wydajne. Okapy kominowe są instalowane obok ściany, charakteryzują się również stosunkowo niską ceną oraz dobrą wydajnością. Ich zaletą jest dostępność różnych kształtów i ozdobnych form. W przypadku wyspy kuchennej dobrym rozwiązaniem będzie okap wyspowy, a w małych pomieszczeniach sprawdzi się model teleskopowy. Dostępne są również okapy o nietypowych kształtach.

Najważniejszym parametrem na który należy zwrócić uwagę, jest wydajność. Jest ona określana w metrach sześciennych na godzinę. Wartość tego parametru powinna być minimalnie 6 razy większa od kubatury kuchni.