POZNAJ| ODETCHNIJ| ZAMIESZKAJ| ODPOCZNIJ

UROKI ŻYCIA ZA MIASTEM| CZYSTYM POWIETRZEM BEZ SMOGU| NA KAMERALNYM OSIEDLU| W CICHEJ, PRZYJAZNEJ OKOLICY

Jaka podłoga w kuchni?

Wybór podłogi do kuchni to kwestia funkcjonalności oraz estetyki danego materiału, a także jego dopasowania do ogólnej aranżacji kuchennej przestrzeni. Jeżeli z kuchni korzystamy często, mamy małe dzieci, a do tego jakieś zwierzęta, to podłoga musi być przede wszystkim bezpieczna i wytrzymała. Natomiast w sytuacji, gdy z kuchni korzystamy sporadycznie i raczej w niej nie gotujemy zbyt dużo, można się pokusić o bardziej fantazyjne, lecz mniej praktyczne wykończenie podłogi.

Cechy poszczególnych materiałów

Płytki ceramiczne są zdecydowanie najczęstszym wyborem w kuchniach. Można je bardzo szybko i starannie wyczyścić, a do tego odznaczają się dużą wytrzymałością. Ceramikę w kuchni spotykamy w postaci glazury, terakoty, gresu czy płytek cotto. Do zalet tego materiału należy również fakt, że są polecane jako materiały wykończeniowe przy ogrzewaniu podłogowym, gdyż bardzo dobrze akumulują ciepło, a ich struktura nie ulega zniszczeniu pod wpływem działania wysokich temperatur.

Natomiast drewno w kuchni pozwala cieszyć się bardziej tradycyjnym designem, skutecznie również ociepla jej wygląd. Na rynku bez problemu znajdziemy wytrzymałe panele przeznaczone właśnie do kuchni. Takie modele posiadają odpowiednie zabezpieczenie przed działaniem wilgoci oraz naciskiem mebli o dużej wadze. Oczywiście drewno to nie tylko panele – eleganckie deski na legarach wyglądają doskonale w każdej tradycyjnie urządzonej kuchni.

Zarówno płytki ceramiczne jak i drewniane panele oraz deski są dostępne w różnorodnych wersjach kolorystycznych czy materiałowych, co daje nam pełną swobodę w wizualnym dopasowaniu odpowiedniego modelu podłogi do stylu, w jakim utrzymana jest kuchnia.