POZNAJ| ODETCHNIJ| ZAMIESZKAJ| ODPOCZNIJ

UROKI ŻYCIA ZA MIASTEM| CZYSTYM POWIETRZEM BEZ SMOGU| NA KAMERALNYM OSIEDLU| W CICHEJ, PRZYJAZNEJ OKOLICY

Jak urządzić letnią kuchnię?

Dla szczęśliwych posiadaczy domów wolnostojących ciekawym sposobem na zagospodarowanie werandy, altany lub nawet oranżerii będzie urządzenie tam letniej kuchni. Żaden niedzielny obiad nie będzie smakował lepiej, niż ten przygotowany i zjedzony na świeżym powietrzu!

Letnia kuchnia – z czym to się je?

Letnia kuchnia to nic innego, jak odpowiednik tradycyjnej kuchni, ale znajdujący się na zewnątrz domu. Z reguły przykryta jest jedynie dachem, ściany zaś zastąpione są barierkami lub niskimi murkami. Może też być zbudowana zupełnie niezależnie, np. w altanie pośrodku ogrodu. Wykonana jest najczęściej z drewna lub kamienia, takie więc materiały będą przeważały w jej wystroju.

Kuchenny niezbędnik.

Centralnym elementem letniej kuchni jest kuchenka z fajerkami opalana drewnem. Obok niej często znajduje się grill, niezastąpiony w przyrządzaniu niektórych potraw. Do kolejnych niezbędników zalicza się stół, najlepiej przeznaczony dla dużej ilości osób, bo to tu odbywają się wszystkie rodzinne imprezy w ciepłych miesiącach. Może – ale nie musi – znajdować się w niej również zlew, wszak letnia kuchnia funkcjonuje równolegle z tradycyjną.

Dodatkowa kuchnia? Ale po co?

O nieodpartym uroku spożywania posiłków, szczególnie śniadań, na otwartej przestrzeni chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Częstym elementem letniej kuchni jest tradycyjny kominek, który zadba o wspaniały klimat letnich kolacji. Innym plusem jest możliwość opalania kuchenki drewnem, co pozytywnie wpływa na finanse właściciela. No i każde potknięcie kulinarne ujdzie tu płazem – duszącego zapachu spalenizny nigdy więcej!