POZNAJ| ODETCHNIJ| ZAMIESZKAJ| ODPOCZNIJ

UROKI ŻYCIA ZA MIASTEM| CZYSTYM POWIETRZEM BEZ SMOGU| NA KAMERALNYM OSIEDLU| W CICHEJ, PRZYJAZNEJ OKOLICY

Hodowanie ziół na parapecie

Hodowanie ziół w domu to bardzo dobre rozwiązanie, które przy odrobinie wysiłku daje dostęp do świeżych i ekologicznych przypraw przez cały rok. Bazylia, tymianek, majeranek, mięta – świeżo zerwane posiadają najwięcej aromatu. Poza tym doniczka z aromatycznymi roślinami umieszczona na parapecie w kuchni wprowadzi do wnętrza więcej świeżości.

Zioła na parapecie – jak je hodować?

Zioła nie wymagają dużego nakładu pracy, a zadowalające efekty uzyskają nawet osoby niemające zbyt dużego pojęcia o hodowli roślin. Początek przygody z domowym zielnikiem należy rozpocząć od wyboru sadzonki ze sklepu ogrodniczego, nigdy z supermarketu, gdyż takie zioła są wzmacniane sztucznymi nawozami i często ich ładny wygląd jest jedynie pozorny. Zioła można również wysiać, co pochłonie ze sobą więcej pracy i czasu, jednak uzyskane w ten sposób rośliny cechować będzie lepsza kondycja oraz intensywniejszy smak.

Sadzenie ziół zaczynamy od wyboru dobrze nasłonecznionego miejsca (oprócz cieniolubnych lubczyku i mięty), które nie jest narażone na przeciągi. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wysianie ziół, to najpierw należy dać siewkom czas na podrośnięcie, na przykład w małych kubeczkach, w w których robimy dodatkowe otwory pozwalające na skuteczne pozbywanie się nadmiaru wody. Dopiero potem przesadzamy roślinki do większych donic.

Doniczki możemy ułożyć na parapecie lub podwiesić u sufitu. Odpowiednio większe modele donic warto wybrać do hodowli ziół bylinowych takich jak mięta, rozmaryn, tymianek czy melisa. Oprócz nich, odmiany ziół warte zasadzenia w domu to pietruszka, kminek bazylia, cząber a także majeranek.