POZNAJ| ODETCHNIJ| ZAMIESZKAJ| ODPOCZNIJ

UROKI ŻYCIA ZA MIASTEM| CZYSTYM POWIETRZEM BEZ SMOGU| NA KAMERALNYM OSIEDLU| W CICHEJ, PRZYJAZNEJ OKOLICY

Ergonomia w kuchni

Meble i blaty kuchenne powinny pomieścić wszelkie potrzebne sprzęty, wystrój kuchni powinien być ładny i stylowy, a urządzenia do gotowania – wytrzymałe i funkcjonalne. To właśnie na tych cechach skupiamy się podczas urządzania kuchni. Już na etapie projektowania warto wziąć pod uwagę inny aspekt kuchni – trzeba postarać się, aby to pomieszczenie było ergonomiczne, czyli przyjazne użytkownikowi. Wnętrze kuchenne służy przede wszystkim do gotowania, a ergonomiczne rozwiązania sprawią, że proces ten będzie o wiele sprawniejszy i przyjemniejszy – dobra organizacja kuchni pozwala oszczędzić czas domowników i ułatwić pracę.

Jak ergonomicznie urządzić kuchnię?

Na samym początku planowania aranżacji kuchni należy zastanowić się, w jakiej kolejności wykonujemy kolejne prace kuchenne. Najczęściej zaczynamy od lodówki, następnie przechodzimy do zlewu, w którym myjemy produkty, a na końcu przygotowujemy je w piekarnika lub na kuchence. Urządzania te określa się mianem trójkąta kuchennego. Proces roboczy usprawni ustawienie tych sprzętów na planie trójkąta, w którym każdy z nich – lodówka, zlew oraz kuchenka – stanowi wierzchołek tej figury. Taki układ nie tylko ułatwia przygotowywanie posiłków, ale umożliwia pracę kilku osobom jednocześnie.

Według zasad ergonomii istotna jest także odległość między blatami roboczymi oraz sprzętami kuchennymi – należy dążyć do zmniejszenia przestrzeni pomiędzy tymi obiektami. To praktyczne ustawienie nie tylko usprawnia gotowanie – dobrze sprawdza się również w przypadku wypakowywania zakupów lub odstawiania przygotowanych już potraw.